Afrina Life
ABOUT ENTRY LINKS TWITER FACEBOOK
Kamera Lomo
Thursday, December 29, 2011 • 5:18 PM • 0 Comment here !

Haihh..Lama betul tak update blog kan??Huhuh..Baru seminggu..hehe..
Anda suka kamera Lomo??Huhh??
Kamera Lomo tu kamera ape??

Ok..Korang nak tahu tak kamera Lomo tu cute sangat2...
Ok..Aku straight to the point je lah..
Contoh gambar kamera Lomo..









Aku tahu kamera nie because senior aku ada kamera nie..Itu la aku selongkar Mr. Google 
sampai aku dapat info tentang kamera Lomo..
Kamera Lomo ada 2 jenis..Satu kamera analog..satu lagi jenis digital..

Kamera analog..:

Kamera analog nie ada banyak pilihan dan harganya pun lebih murah berbanding dengan kamera 
digital..Selain itu korang boleh bereksperimen dengan negative film yang pelbagai
dan korang boleh cuba effect yang korang nak..Kamera nie boleh kontrol
function mengikut jenis kamera yang korang beli..
Aksesori dan lens kamera analog juga boleh didapati dengan pelbagai jenis..
Tapi,yang tak tahannya korang kena menanggung kos untuk membeli negative film dan bayaran untuk memproses negative..
Ye la..negative film tu boleh dikatekan costly la..
Tapi..Sebaik-baik kamera Lomo analog nie,ada jugak kelemahannye..
Sebelum beli tu, korang fikir2 kan lah ye..Because Setiap kamera mempunya satu effect je..
Untuk kamera Lomo analog antara jenama yang popular ialah Diana F+,Holga,Fisheye and LCA

Kamera Lomo Digital..:

Kamera digital nie memang lebih mahal daripada kamera jenis analog..Tapi,
kamera digital nie mempunyai kelebihan dari segi kos selepas pembelian..
korang tak perlu bersusah-payah untuk membeli negative film and tak perlu bayar ape2 kecuali
bateri..Korang boleh snap and terus transfer ke laptop tanpa membuang masa kan??
Korang boleh menjimat masa korang jugak..Kamera digital nie mempunyai random
effects yang mana korang tak tahu ape effectnye..So,korang tak boleh 
lah nak kawal mengikut effect yang korang nak..

Kamera nie jugak boleh dipilih saiznya..Korang boleh pilih saiz yang kecil atau
yang besar..Korang boleh guna Micro SD Card yang mane lebih mudah 
untuk transfer gambar..Macam mane nak tengok gambar
secara live preview,kalau tak korang kene transfer ke laptop untuk setiap kali nak tengok gambar..

Tapi...Yang bestnye kamera lomo nie ialah..Korang boleh snap bile2 mase je samada waktu siang
ataupun malam..Hehehe..

Tapi..Bagi aku..Kamera Pentax RS1500 lagi terbaikkk!!!..

Credit: Riezarchry




PASTFUTURE
MY WORDS;





Welcome my readers. You've stepped onto my blog. I just shared what I like and feel.
  • Please behave yourself.
  • Don't take anything from this blog.I know which one is mine. Thank you :)


    FOLLOW HERE !


    Followers




    ♦ URL blog wajib ade not email
    ♦ Harsh words & Anon not allowed
    ♦ Iklan tidak dibenarkan di blog ni

    BLOG ARCHIVE;

  • Edit...
  • End Year Mega Giveway 2011
  • Uish...
  • Tips Memelihara Cinta Sejati
  • Edit Sebentar
  • K-pop
  • Don't Say Anything
  • Kenduri Cousin
  • Contest Why-why
  • Followers Aku dah Muncul