Afrina Life
ABOUT ENTRY LINKS TWITER FACEBOOK
Fahami wanita sensitif
Thursday, November 24, 2011 • 11:22 AM • 0 Comment here !


Pagi-pagi nie,korang dah sarapan kan?Bagos-bagos..Siapa yang belum makan,tunggu sini dulu yea..
Entry aku pada pagi yang suasananya aman dan damai..Aku jalan-jalan kat blog orang tadi and aku 
terbaca pasal fahami wanita sensitif..So,aku nak berkongsi la dengan korang..

Haa..Korang mesti tertanya-tanyakan?Walaupun kita nie perempuan kita tak
tahukan nak faham macam mana kan..
Nie i want to tell you about this..Tahukah korang bahawa kaum wanita telah dicipta sebaik-baiknya.
Dari segi psikologi, mereka mempunyai sentuhan yang lebih mesra terhadap elemen-elemen yang 
berkaitan dengan emosi. Ianya bukan kebetulan tetapi berikutan saiz "limbic system" yang lebih besar.
"limbic system" ini ialah salah satu struktur yang terdapat pada otak manusia. Struktur ini berfungsi 
dalam pelbagai operasi melibatkan emotional response, memory, behaviour, mengesan 
bau dan banyak lagi.

Dengan hal yang demikian, kaum wanita mempunyai kelebihan dalam berintraksi dan mengekspressikan perasaan. Kelebihan kaum wanita dalam "bond connection" menjadikan mereka lebih sesuai
dalam penjagaan anak-anak dan mampu meluahkan serta memberi kasih sayang dengan lebih 
sempurna berbanding lelaki. Tak hairanla
Nabi Muhammad S.A.W meniktiraf kaum wanita sebagai "sayap kiri" dalam masyarakat.

Setiap kelebihan ada kekurangan. Saiz limbic system yang besar menyebabkan mereka susah 
mengawal stress, lebih sensitif dan mudah emosi berikutan keadaan-keadaan tertentu walaupun kita
anggap perkara tersebut remeh. Jadi,toleransi dari kaum lelaki amatlah diperlukan dalam hal ini.



PASTFUTURE
MY WORDS;





Welcome my readers. You've stepped onto my blog. I just shared what I like and feel.
  • Please behave yourself.
  • Don't take anything from this blog.I know which one is mine. Thank you :)


    FOLLOW HERE !


    Followers




    ♦ URL blog wajib ade not email
    ♦ Harsh words & Anon not allowed
    ♦ Iklan tidak dibenarkan di blog ni

    BLOG ARCHIVE;

  • Story ku
  • Pening kepala
  • Pinjam buku Apa?
  • Library again?
  • Tak jadi??
  • Pusat Sumber
  • Story sikit
  • Letak cursor comel
  • cara nak centerkan tajuk post dan sidebar
  • Jiwang sekejap